Sambal Hitam Pahang

Assalamualaikum,

Pertama sekali nak ucapkan terima kasih kepada sahabat saya, Zue yang telah memperkenalkan saya dengan Sambal Hitam Pahang yang sangat sedap ni.

Pertama kali makan sambal hitam pahang yang original ni (bawang+cili+bilis+belimbing buluh) masa jumpa Zue kat kedai mamak (jumpa sebab rindu dan kebetulan dia ada urusan kat sini). Dia asalnya beli sambal hitam untuk diberi kepada abang Jijie (Kawan Zue masa belajar medic) tapi akhirnya saya yang makan. Pertama kali rasa terus jatuh cinta terus tanya dia beli kat mana.

Seminggu kemudian rasa nak lagi terus tempah 2 botol (satu tinggal kat rumah dan satu lagi bawa gi pejabat). Makan kat pejabat biasa la mesti la berjemaah. Masing-masing rasa sambal tu dan pakat suka. Terus tanya beli kat mana, haa apa lagi saya terus jadi dealer sambal.. di sini la bermulanya kerjaya sebagai saudagar sambal.

Sesiapa nak cuba sambal ni jangan segan silu email saya (sal_ihah123@live.com) atau tinggalkan commentย katย entry ย ni. Walaupun saya tahu blog ni tak la sepopuplar blog orang lain tapi mana la tau kan.. (Nak berniaga kena berusaha lain macam sikit).

Ohya, saya suka untuk kongsi apa yang saya rasa sedap dan baik untuk semua. Ok la sekian sahaja untuk kali ini. Daaaa

 

 

Cabaran Bukit Larut

Sepatutnya cerita ni sudah lama tapi baru sekarang teringat nak update kat blog. Bukit Larut ni cabarannya adalah jarak yang jauh untuk ke puncak. Walaupun laluannya tidak lah serumit bukit atau gunung gunung lain. Jalan yang bertar dan sekali swkala terdapat jalan pintas yang mencabar.

Tentatif
Tentatif

IMG-20141029-WA0003

Kami bertolak pada pukul 1am dan sampai sebelum subuh di Masjid berdekatan Bukit Larut untuk membersihkan diri dan solat subuh berjemaah.
Kami bertolak pada pukul 1am dan sampai sebelum subuh di Masjid berdekatan Bukit Larut untuk membersihkan diri dan solat subuh berjemaah.

20141101_07521020141101_08041620141101_08583620141101_08434720141101_09124420141101_09131320141101_09151220141101_09173320141101_09284920141101_09350520141101_09423320141101_094723_2_bestshot20141101_094650_2_bestshot20141101_10000820141101_10211920141101_105646IMG-20141102-WA0050IMG-20141102-WA0044IMG-20141102-WA0080IMG-20141102-WA0035IMG-20141102-WA0097

Handmade Dumbbell

Selain berdiet, bersenam juga elok untuk kesihatan. Antara senaman yang senang dilakukan di mana sahaja adalah senaman lengan dan bahu. Biasanya orang akan menggunakan dumbbell yang biasa terdapat di gym. So kalau kat rumah takda dumbell, boleh la guna majalah majalah lama untuk dijadikan dumbbell macam yang saya buat ini.. selamat mencuba… ๐Ÿ˜†

3 biji majalah lama digulung dan diikat ketat menggunakan tali.
3 biji majalah lama digulung dan diikat ketat menggunakan tali.

Persediaan Kenduri

Assalamualaikum… hari ni pukul 11 pagi keluar rumah menuju GM Klang dan seterusnya NSK klang mencari barang-barang untuk ‘siso’ ataupun cenderamata untuk majlis kahwin adikku pada 17hb 10 nanti.

Di bawah ini adalah hasil tangkapan untuk hari ini.

image

Cenderahati berupa tuala kecil yang siap digubah berharga RM330 untuk 500 biji. Jadi 66sen untuk sebiji. Asalnya 76sen sebiji jadi diskaun 10sen hehe.

image

Aku beli woven bag untuk isi barang-barang tersebut. Berharga RM70 untuk 500 helai. Jadi 14sen sehelai. Asalnya berharga 18sen sehelai. Jadi diskaun sebanyak 4sen hahaha.

image

Lepas pusing satu GM menuju ke NSK pula. Nasib tak baik terperangkap dalam kesesakan disebabkan lori rosak di tengah bulatan.

image

Kat GM hanya beli keropok sayangmee dan gula-gula susu. Erk macam tak cukup kena beli lagi nanti. Huhuhu.

image

Ni la barang2 yang dibeli

image

Ini la kedai yang jual barang-barang kahwin tu. Pemborong Sarang Haeyo nama kedainya. Ala ala Korea gituu ๐Ÿ˜›

image

image

image

image

Spageti

image

Mee Udon

image

Akhir sekali kami mengisi perut di restoran Murni dekat Seksyen 7. Belanja kawan makan sebab teman aku pusing Klang.

Sekian bye

Nasi Air

Malam ni murah rezeki sebab bekas rakan sebilik ajak makan nasi air di rumah barunya. Sedap dan kenyang.

image

Nasi ayam simple tapi sedap dan pinggan yang diguna lagi menarik nampak Vintage.

image

Sempat ‘menangkap’ resepi ringkas kek pisang daripada Ira. Hehe.

Terima kasih Kaksue dan Ira atas jemputan ini. Semoga kalian murah rezeki dan bertemu jodoh yang baik-baik. Jangan berhenti berdoa.

Beriadah Berkumpulan Erat Silaturahim

Cuti hari Merdeka aku manfaatkan untuk bercuti bersama sanak saudara dan sepupu sepapat di sungai Congkak. Gambar yang dimuat naik ini mungkin tidak mengikut turutan kerana tahap kemalasan yang tinggi untuk mengemaskini blog.

image

Kambing dan bebola daging sedang dibakar.. memang terbaik lah

image

Ayam yang sudah diperap semalaman sedang digolekkan di atas para buatan sendiri. Genius kan?

image

Laluan sempit menyeberangi sungai

image

Kami sudah tidak sabar hendak mandi sungai… yeah!

image

Gambar yang diambil menggunakan mode panorama (S4). Menarik kan?

Akhir sekali sebagai ingatan di masa akan datang semoga aku sentiasa ingat Allah walau ketika gembira mahupun sedih. Insha Allah. Alhamdulilah. Allahuakbar.

image